Nu rinner vattnet ur kranarna i Flen igen

Uppdaterad
Publicerad

Tidigt på torsdagen började trycket i vattenledningarna i Flen att minska. En stund senare kunde en vattenläcka konstateras och invånarna uppmanades att spara på vattnet. Från lunchtid på fredagen gick det att spola som vanligt i kranarna igen.

– Ja, det kan man göra. Vi har haft ett tufft dygn, men nu är vi tillbaka i normal drift, säger Helen Sylvefjord, kommunikationschef vid Sörmland vatten och avfall AB.

Det första larmet om befarad vattenläcka inkom strax efter klockan 05 under torsdagsmorgonen. Enligt kommunen var många utan vatten i framförallt Flen, Mellösa, Häleforsnäs, Skebokvarn och och Sparreholm.

En vattenläcka kunde lokaliseras under torsdagen och senare även en krånglande ventil.

Arbete påbörjades med att avgränsa läckan och leda om vattnet för att åter bygga upp trycket i både vattentorn och ledningar.

Under tiden uppmanades invånarna i Flens kommun att vara sparsamma med vattnet.

– Vi hade också några fastigheter där vattnet stängdes av, säger Helen Sylvefjord.

Vid lunchtid på fredagen kunde hon konstatera att vattentrycket åter var tillbaka.

– Det ska gå att spola som vanligt i kranen igen från och med lunch och under eftermiddagen ska de fastigheter som varit helt utan vatten få tillbaka det. Läckan är avskärmad, säger hon.

I nuläget är läckan alltså bara isolerad och vattnet leds förbi den. Den ligger krångligt till under järnvägen i Flen, men enligt Helen Sylvefjord ska det inte påverka järnvägstrafiken.

– Nej, de har varit ute och kollat, men det ska inte påverka. Under nästa vecka ska vi påbörja lagningen av läckan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer