Nätet vimlar av datingsajter och alla som rör sig där har inte ärliga avsikter. Polisen manar till försiktigheter och avråder bestämt från att betala pengar till någon man inte träffat personligen. Foto: Erik Johansen/TT

Stort antal ungdomar döms för dejtingrån

Publicerad

Tio ungdomar dömdes under torsdagen i en dejtinghärva i Nyköpings tingsrätt. Det handlar om flera fall där män har stämt träff med tjejer via internet – och sedan rånats och utpressats på pengar.

SVT Nyheter Sörmland har tidigare rapporterat om att flera personer häktats och åtalats.

Nu har tio ungdomar, både killar och tjejer, mellan 15 och 20 år, dömts för bland annat rån, utpressning, försök till rån, medhjälp till rån och olaga frihetsberövande.

Strängast straff får en 18-årig man som döms till sluten ungdomsvård i ett år.

Övriga döms till ungdomsvård, ungdomstjänst och skyddstillsyn.

Ungdomarna är hemmahörande i Gnesta, Södertälje och Solna kommun.

Träffades vid skolor

Domen tar bland annat upp två separata händelser, båda har utspelat sig vid skolor i Gnesta. Det rör sig även om samma tillvägagångssätt.

Tingsrätten konstaterar att männen, via en hemsida, kontaktat vad de trott var unga tjejer, i syfte att ha sex.

I februari stämde en man träff vid Frejaskolan. När han kom dit var flera ungdomar där, både killar och tjejer. Det blev handgemäng, mannen brottades ner och slag utdelades.

Efter hot om våld, bland annat med en kniv, lämnade mannen över sin mobiltelefon, plånbok med kontokort samt uppgav koderna till kontokortet och sitt bank-ID.

Stora summor pengar

Ungdomar har sedan tagit ut pengar, 21 500 kronor, från en bankomat.

Det gjordes även internetköp för över 82 000 kronor. Ungdomar har även tvingat mannen att stanna kvar på platsen i över en timme, enligt domen.

I mars var det ungefär samma situation, fast vid Åsbackaskolan i Gnesta. En annan man hotades då av flera ungdomar på platsen, men där lyckades de inte få ut några pengar.

Överväger att överklaga

Åklagaren Lukas Tigerstrand är nöjd med domen.

– Det är ett halvårs utredningsarbete som ligger bakom där vi har haft stor hjälp och bra samarbete med Nyköpings- och Stockholmspolisen. Jag funderar dock på att överklaga, eftersom jag yrkade på fängelsestraff i några fall där det istället blev skyddstillsyn.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer