Anna Kinberg Batra (M) Foto: Peter Knutson

Stort stöd för AKB i Sörmland

Uppdaterad
Publicerad

Trots sjunkande opinionssiffror och krav på att Anna Kinberg Batra ska avgå tycker ledande moderater i länet att hon ska vara kvar som partiledare.

Idag presenterades nya opinionssiffror av SCB som visar att moderaterna tappat 4,7 % sedan förra SCB mätningen i november 2016.

Men trots opinionstappet och krav på partiledarens avgång från vissa håll, är de ledande moderaterna i Sörmland eniga om att Anna Kinberg Batra bör sitta kvar som moderaternas partiledare.

Inte ett fotbollslag

– Jag hör ingen annan diskussion än att vi har förtroende för henne, säger Magnus Leivik, gruppledare för moderaterna i Landstinget Sörmland.

– Vi tror att man gör det för enkelt för sig om man bara reducerar det till partiledaren, säger Erik Bentzboe förbundsordförande för moderaterna i Sörmland.

– Det är ju inte som ett fotbollslag, där man kan byta ut tränaren om laget spelar dåligt, Michael Swedberg ordförande för moderaterna i Trosa.

”Det är inte krypskytte vi ska hålla på med”

Samtliga nio ledande moderatpolitiker i Sörmland som SVT pratat med säger ungefär samma sak. Att moderaterna har problem, men att man inte bara kan skylla på partiledaren som man fortfarande har förtroende för.

– Man har ett ansvar att driva moderat politik och det gör man tillsammans, det är inte krypskytte vi ska hålla på med, säger Jari Puustinen moderat kommunalråd i Eskilstuna.

Det flera av de sörmländska moderatföreträdarna vill se i partiet förutom samarbete i stället för splittring, är fokus på klassiska moderata frågor som man kommunicerar bättre i stället för att komma med utspel.

Mycket popcornpolitik

– Har varit mycket popcornpolitik med snabba beslut, vi pumpar ut förslag och folk uppfattar oss som otydliga, även för mig är vår politik otydlig, säger Robin Tannarp MUF:s distriktsordförande i Sörmland.

– När AKB sa att vi inte kan isolera SD vad sa hon då, att vi ska samarbeta med SD? Nej det var inte det hon menade men det tolkades så, så vi måste vara tydligare, säger Dag Bergentoft, moderaternas gruppledare i Oxelösund.

Stockholm är inte Sverige

Ingen av de företrädare vi pratat med har själva hört kraven på avgång, utan hänvisar till det de läst och sett i media, där Östergötland och Stockholm varit de mest framträdande.

– Stockholm är inte Sverige, stockholmarna borde fokusera på sin egen politik istället för på Annan Kinberg Batra, menar Jari Puustinen moderat kommunalråd i Eskilstuna.

Rädda att förlora sin riksdagsplats

Att inte fler distrikt hakat på kraven om avgång tror några av företrädarna beror på att det inte finns någon given kandidat som kan eller vill ta över, men också på att vissa politiker är mer rädda om sina egna platser än om partiet.

– Det finns ju en del riksdagsmän som är rädda att förlora sin riksdagsplats och knorrar för det, säger Thomas Norander, oppositionsråd i Flen och tillägger.

– Jag är 67 år och har varit medlem i 55 i år och jag tycker inte att 17-18 % är dåligt, så jag har 100 % procentigt förtroende för partiledaren,säger Thomas Norander.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer