Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Carola Forssell uttrycka sin frustration kring brygghärvan ute i Mälarbaden. Foto: Fanny Asplund/SVT

Fastighetsägaren Carola om brygghärvan i Mälarbaden: ”Fruktansvärt”

Publicerad

Carola Forssell, husägare i Mälarbaden utanför Eskilstuna, har blivit en företrädare för de boende i den omstridda strandskyddsfrågan. Hon vittnar om att Mälarbadsbor känner oro över att de kan behöva riva sina bryggor som flera av dem fått godkännande att bygga.

– Det är därför jag är så engagerad i den här frågan, för folk ringer till mig och ber om hjälp, säger hon.

Strandskydd gäller på vatten i Mälarbaden, det har länsstyrelsen och Mark- och miljödomstolen slagit fast. Den tolkning som tjänstemän och politiker på stadsbyggnadsförvaltningen tidigare gjort har varit fel, vilket betyder att Mälarbadsborna kan tvingas riva sina byggen.

Fastighetsägaren har ett eget ansvar att se till att man har de tillstånd som krävs för en åtgärd. Men i det här fallet har kommunen i flera ärenden kommit med fel information.

Vill ändra detaljplanerna

Nu vill stadsbyggnadsförvaltningen ändra detaljplanerna för att de bryggor som de uppfattat ska få finnas, ska få vara kvar.

– De flesta bryggor här är uppförda utifrån givna instruktioner. Vi vill ju bara göra rätt. Så det vore jättebra om kommunen i en ny detaljplan kan rädda våra bryggor och göra det tydligt vad som gäller framöver, säger Carola Forssell.

Kräver mer underlag

Trots att det fastslagits i domstol tvivlar Carola Forssell på att strandskydd gäller på vatten.

– Varje handling hänvisar tillbaka till påståendet om att strandskydd gäller, som det då inte finns något underlag till.

Hon har också svårt att lita på kommunen eftersom hon tidigare varit med om att de ändrat sig i frågan om strandskyddet i Mälarbaden.

Riskerade att riva huset

För tre år sedan hörde kommunen av sig och sa att strandskydd gällde på hennes tomt.

– Vi skulle behöva riva vår brygga, vårt gästhus, vår bastu – till och med bostadshuset riskerade att rivas.

Kommunen backade senare då de kom fram till att strandskyddet var upphävt på marken.

– Jag sov ju inte en hel natt på sex månader, tänk dig att behöva riva ditt hus?

Hör Carola Forssell reagera på strandskyddshärvan i Mälarbaden i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.