Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Klartecken för ny friskola i Strängnäs

Uppdaterad
Publicerad

Kommunen fattade beslut om att lägga ner en rad olika skolor, bland annat på Fogdön. Men nu har Vårfruberga utbildning fått klartecken från Skolinspektionen om att starta en friskola – som kanske hamnar i Fogdö skolas lokaler.

Skolinspektionens beslut fattades på tisdagen och innebär att Vårfruberga utbildning får bedriva förskoleklass, grundskola i åk 1–3 samt fritids på Fogdön.

Ola Larsson, styrelseordförande för Vårfruberga utbildning

– Det är klart vi blev glada. Vi har satsat mycket tid och pengar i projektet så att få klartecken känns skoj. Det här betyder att vi kör, säger Ola Larsson, styrelseordförande i Vårfruberga utbildning.

Vill köpa Fogdö skolas lokaler

Han och den övriga styrelsen ska träffas i helgen eller i början av nästa vecka och göra upp planer för hur de ska gå vidare. Framför allt handlar det om två viktiga frågor som måste lösas, berättar han.

– Dels måste vi prata med kommunen om förskolan. Vi vill ta över den också. Dels handlar det om lokalerna. Vi vill köpa Fogdö skolas lokaler av kommunen, att hyra blir för dyrt för oss och att bygga nytt tar för lång tid, säger Ola Larsson.

Ett villkor i beslutet är att utbildningen ska börja senast läsåret 2020/2021, annars förfaller godkännandet.

Hör kommunstyrelsens ordförande Jacob Högfeldt (M) kommentera beskedet i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Strängnäs

Mer i ämnet
Fogdö skola
Foto: SVT
Ola Larsson, styrelseordförande för Vårfruberga utbildning
Ola Larsson, styrelseordförande för Vårfruberga utbildning Foto: Privat