• Viktigt meddelande:

    Ett utsläpp av gas har inträffat i FOU-anläggningen i Koskullskulle i Gällivare kommun. Räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer här

Eskilstuna och Strängnäs är bäst i Sörmland på att plocka skräp, enligt organisationen Håll Sverige rent. Foto: TT

Eskilstuna bäst i Sörmland på att plocka skräp

Publicerad

Grönflaggade skolor och skräpplockande medborgare, det finns det gott om i Eskilstuna och Strängnäs enligt den ideella miljöorganisationen Håll Sverige rent.

Håll Sverige rent engagerar varje år tusentals skolbarn i skräpplockning och återvinningskampanjer. Organisationen rankar också landets kommuner utifrån hur framgångsrika de är i sitt skräpplocknings- och återvinningsarbete.

Avgörande för placeringen är bland annat hur många skräpplockare kommunen har i förhållande till befolkningens storlek, hur stor andel av skolorna som har grön flagg och hur kommunen arbetar med förebyggande åtgärder mot nedskräpning.

Eskilstuna är bäst i Sörmland

Nu är årets lista klar och det är Gävle som återfinns i toppen. Eskilstuna är bästa sörmländska kommun med plats 13, vilket dock är ett tapp från fjolårets 5:e placering. Klättrar mest gör Vingåker, från plats 253 till 157 – dock fortfarande sämst i Sörmland.

Så placerade sig kommunerna

Visa

13. Eskilstuna (tidigare plats 5)

15. Strängnäs (80)

34. Gnesta (24)

42. Katrineholm (44)

48. Trosa (17)

50. Flen (82)

52. Nyköping (129)

157. Vingåker (253)

Källa: Håll Sverige rent

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Strängnäs

Mer i ämnet