Polishuset i Strängnäs blev under natten till fredagen utsatt för ett sabotage. Hör enhetschef Lars Franzell berätta om det misstänkta motivet. Foto: SVT

Strängnäspolisen jagade sabotörer med helikopter

Uppdaterad
Publicerad

Okända gärningsmän placerade ut fotanglar och spärrade av vägar med kedjor utanför polishuset i Strängnäs under natten mot fredag.

Klockan var tjugo över tre på fredagsmorgonen då det upptäcktes att någon eller några hade spänt upp en kedja över en väg och placerat ut fotanglar, en sorts vassa föremål avsedda för att orsaka punktering på fordon.

Privatperson slog larm

– Det ringdes in av en civilperson som sett fotanglarna och en kätting med fotanglar på, både vid Finningevägen och vid Södertäljevägen, säger Lars Franzell vid polisens enhet för grova brott i Eskilstuna.

Strängnäs

Föremålen tros ha placerats ut under morgontimmarna. De kan inte ha funnits där särskilt länge, eftersom det enligt Lars Franzell rör sig folk och fordon i området även nattetid och någon skulle ha reagerat vid en punktering.

Händelsen rubriceras som sabotage, men vad gärningspersonerna velat åstadkomma är inte klart.

– Vi har inte syftet klart för oss men det är klart att de skulle hitta på något skumt. Allt tyder på att de ville hindra utryckningsfordon från att ta sig fram, säger Lars Franzell.

Polisen har dock inte kännedom om att något annat brott ska ha ägt rum.

Letade med helikopter

Under natten spanade polisen efter gärningsmännen både från marken och från luften.

– Av en händelse var en polishelikopter i närheten, så den tog några varv över den vackra staden men det gav ingenting, säger Lars Franzell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Strängnäs

Mer i ämnet