Bilden på den krossade bilrutan som polisen i Strängnäs publicerade utan att ha rätt till det. Foto: TT/SVT

Strängnäspolisen publicerade bild utan lov – får betala 1 900 kronor

Publicerad

Polisen i Strängnäs publicerade en bild på en krossad bilruta i ett facebookinlägg. Men de hade inga rättigheter att använda bilden och får nu betala ersättning till bildägaren TT.

TT, Tidningarnas telegrambyrå, har ett stort bildarkiv som bland annat används av medier som prenumererar på en tjänst eller köper loss bilderna vid olika publiceringar.

Men saknar man avtal riskerar man att begå upphovsrättsbrott om man publicerar bilderna – och kan tvingas betala skadestånd.

Det här är något som polisen i Strängnäs fått erfara.

Hade inte rätt till bilden

I januari 2018 publicerade Strängnäspolisen ett inlägg på Facebook. I inlägget fanns en bild som föreställde en krossad bilruta.

Problemet var bara att bilden tillhörde TT och att polisen inte hade rätt att publicera den.

Bilden låg kvar på den sociala mediaplattformen till början av det här året då polisen uppmärksammades på att bildpubliceringen inte var laglig.

Betalar nyhetsbyrån

Nu har polisen krävts på ersättning för publiceringen och har gått med på att betala sammanlagt 1 900 kronor för Facebook-tabben.

Men polisen i Strängnäs är inte ensamma om att ha publicerat bilder som de inte haft rätt till. Även polisen i Göteborg har gjort sig skyldiga till liknande upphovsrättsbrott, enligt handlingar från polismyndigheten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer