AQ:s styrelseordförande Claes Mellgren. Foto: SVT

Styrelseordförande fokuserar på kunderna

Publicerad

AQ Segerström och Svensson i Eskilstuna har ansökt om konkurs. Men kunderna är i behov av sina leveranser.

– Det är viktigt att man hittar en ny bättre ägare så fort som möjligt, säger AQ:s styrelseordförande Claes Mellgren.

Det var drygt tio år sedan som AQ Group köpte det då konkursade Segerström och Svensson. Det blev inte som man hade tänkt sig och under måndagen sattes bolaget än en gång i konkurs.

– När vi köpte Segerström och Svensson trodde vi att vi skulle kunna få det rationellt och lönsamt, vi som är duktiga på produktion. Men vi har inte lyckats. Under slutet har förlusterna accelererat, säger AQ:s styrelseordförande Claes Mellgren.

Tufft beslut

Han beskriver det som AQ:s svåraste och tråkigaste beslut. Men konkurrensen blev helt enkelt för hård och moderbolaget kunde inte längre täcka förlusterna.

– Det är en knivskarp global konkurrens. Folk jobbar bra i fabriken, det är inte det som är problemet. Men det är en sådan konkurrens att vi har inte fått det att duga, säger han.

Kunderna i första rummet

Enligt Claes Mellgren är det just nu viktigast att fabriken hålls igång som vanligt och att kunderna får sina leveranser.

– De grejerna som görs i fabriken behövs nu och de behövs sen. Det sitter grejer i varenda lastbil. Det kan man inte vänta med, säger han.

Nu hoppas han att konkursförvaltaren ska hitta en ny ägare så fort som möjligt.

Nästa ägare

Men vad är det som säger att nästa ägare kommer att stå sig i konkurrensen?

– Jag tror att en köpare som har en struktur inom just produktområdet kan ha möjlighet att göra det bättre. Någon som har fler enheter och som är större i just det här området.

Under tisdagsförmiddagen kommer de anställda att få träffa konkursförvaltaren för att få klarare besked om framtiden. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.