Släktforskardagarna blev välbesökta

Publicerad

Det var hårt tryck när portarna till Rosvalla öppnades på lördagsmorgonen. Och under söndagen fortsatte besökarna att strömma till.

Över 5 000 personer har under helgen vallfärdat till idrottskomplexet Rosvalla i Nyköping, men inte för att idrotta – utan för att släktforska. Och intresset för evenemanget Släktforskardagarna, som i år alltså kommit till Sörmland, växer för varje år.

– Vi är överväldigade, när vi öppnade i lördags morse var det fem-sex-sjudubbla led med 300 meter kö ända ut till vägen, säger projektledaren Barbro Stålheim.

Barbro Stålheim är också ordförande i NOSFF, Nyköping-Oxelösunds släktforskarförening, och det är den föreningen som står för det jättelika arrangemanget som upptar i stort sett hela Rosvalla under helgen. Tre föreläsningssalar plus en stor hall med olika utställare. Frågan är vad som gjort släktforskning så populärt på senare år.

– Vi har blivit rotlösa och flyttat in till städerna men hemma är fortfarande där man kommer ifrån någonstans ute i Sverige och när man känner den här rotlösheten då vill man leta efter sina rötter, säger Barbro Stålheim.

Ulla Linde är en av de tusentals besökarna. Hon har släktforskat i flera år men besökaer för första gången en upplaga av Släktforskardagarna.

– Jag kommer hit för att få mer kött på benen, säger hon.

– Har du kommit något längre då?

– Ja, rakt upp 24 generationer till Birger Jarl, säger Ulla Linde.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer