Sex brandfordon är på plats för att hjälpa till vid en brand i en spannmålstork utanför Sparreholm. Foto: Pontus Stenberg

Svårsläckt brand på lantgård i Sparreholm

Uppdaterad
Publicerad

En brand inträffade i en spannmålstork på en gård utanför Sparreholm på söndagsmorgonen. I inledningsskedet fanns viss risk för brandgasexplosion i den brinnande cisternen, men den risken kunde avvärjas av räddningstjänsten.

Klockan 06.47 på söndagsmorgonen fick räddningstjänsten larm om en brand i en ladugård utanför Sparreholm.

När de kom till platsen visade det sig att branden utbrutit inne i en spannmålstork på gården. Att branden var innesluten gjorde att den var svår att släcka, så räddningstjänsten fick ta hål på den brinnande tanken.

– Vi vill inte bara spruta in vatten så att det börjar koka där inne. Vi vill få in vattnet på ett säkert sätt, förklarade räddningsledare på plats, Micke Lundqvist vid halv niotiden på söndagsmorgonen.

Risk för brandgasexplosion

Inledningsvis fanns en viss farhåga att det skulle kunna uppstå tryck inne i tanken.

– Vi var lite rädda för att det skulle kunna bli en brandgasexplosion, berättade Micke Lundqvist.

Men när man fått hål på tanken var också explosionsrisken avvärjd och det fanns inte heller någon spridningsrisk.

Vid elvatiden på förmiddagen började man få kontroll över branden.

– Det tar väl kanske någon timme till att släcka. Sedan blir det efterbevakning, men det sköter ägarna själva, säger Micke Lundqvist.

Sex brandfordon fanns på plats under morgonen och förmiddagen under släckningsarbetet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.