Foto: Bildbyrån

Sveriges bäste gångare i toppform på VM

Uppdaterad
Publicerad

VM i London har än så länge bara gett Sverige en medalj, men nu idag kan det vara dags för ytterligare en. Då tävlar Eskilstunasonen Perseus Karlström i 20 kilometer gång.

Han räknas till Sveriges bästa gångare och han har i år vunnit både brons i lag-EM och ett silver på IAAF World Challenge.

Perseus Karlstöm känner sig på topp.

– Jag är absolut i form och har aldrig tränat bättre tidigare. Jag har nästan kunna följa planen till fullo de senaste två månaderna, berättar Karlström när SVT Nyheter Sörmland kontaktar honom några dagar innan hans stora tävling.

– Mitt mål är att slåss om medaljerna. Med tanke på det jag presterat i år så är det inte trovärdigt varken för er i media, eller för mig, att inte ha det målet.

”Handsprit och undvika folk”

Perseus Karlström slog svenskt rekord på 20 kilometer förra året, men var tvungen att avbryta sitt lopp under OS på grund av en amöba i magen. Han var då förste svenske gångare på ett OS på över 20 år.

Den här gången tänker Karlström inte låta magproblemen komma i vägen. Flera svenska idrottare har nämligen drabbats av magsjuka under pågående VM, dock flera dagar innan Karlström landade i London på torsdagen.

LÄS MER: Uppgifter: Magsjuka i svenska VM-truppen

– Jag kommer vara riktigt försiktig när jag väl är på plats. Jag får använda handsprit och undvika folk så gott det går.

Ta medalj genom överraskningsmoment

– Mina styrkor är att jag har bra självförtroende och att de som klassas som favoriter kanske inte riktigt räknar med mig, hoppas jag, så jag kan utnyttja överraskningsmomentet.

LÄS MER: Ryska avstängningen ökar Karlströms VM-chanser

– Det som kommer bli absolut svårast är förstås att knäcka konkurrenterna. Det är otroligt tight och det finns väl inte direkt någon huvudfavorit i år. Det är väldigt öppet och små marginaler. Det kan lika gärna bli medalj som en tionde plats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.