Branden i Nävekvarn är för närvarande under kontroll, men kraftiga vindar kan ställa till det under fredagseftermiddagen. Det berättar Christer Sjögren, brandinspektör. Foto: Pontus Stenberg/Aymen Mussa, SVT

Trots vinden – branden utanför Nävekvarn är under kontroll

Uppdaterad
Publicerad

Kraftiga vindar väntades under fredagseftermiddagen, vilket kunde försvåra släckningsarbetet. Men vid 20-tiden på fredagen är branden vid Nävekvarn utanför Nyköping under kontroll och personal släpps hem.

– Vi behåller en del resurser på plats för eftersläckning av eventuella glödbränder, säger Henry Linnsén, stabschef på Sörmlandskustens räddningstjänst.

Nordost om Nävekvarn har ett gruvområde på 60 hektar, motsvarande cirka 120 stora fotbollsplaner, brunnit. Med hjälp av helikoptrar fick räddningstjänsten så kallade begränsningslinjer under gårdagen och efter nattens arbete ser läget bättre ut. På förmiddagen kraftsamlade räddningstjänsten inför eftermiddagens förväntade blåst.

Enligt brandinspektör Christer Sjögren väntades vindar på 15–20 sekundmeter i byarna under efterdagen. Enligt Sjögren är det främsta hotet för släckningsarbetet vinden, medan den främsta utmaningen är den svåra bergiga skogsterrängen.

Vinden tilltog under eftermiddagen

På eftermiddagen ökade vinden, men vid 20-tiden var situationen fortfarande under kontroll, uppger Sörmlandskustens räddningstjänst. Det som tidigare brann med öppna lågor bedöms nu som endast glödbrand.

– De visste att vinden skulle öka och därför blötte de ner området i vindriktningen, säger Robert Karlsson, kommunikatör.

Blötläggandet har räddningstjänsten fått hjälp med. Hemvärnet kallades in redan under morgonen. Räddningstjänsten bistås även av traktorer med gödseltankar fyllda med vatten.

Räddningstjänsten uppmanar allmänheten att hålla sig borta från området.

Branden i Nävekvarn är just nu under kontroll, men räddningstjänsten kämpar hårt för att hindra spridning. Foto: Erik Norbergh, SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.