Talmannen Andreas Norlén besökte S:t Eskils gymnasium i Eskilstuna för att prata med förstagångsväljare under tisdagseftermiddagen. Yulina Svensson Eliasson i årskurs 3 har redan röstat i EU-valet. Foto: SVT

Talmannen besökte förstagångsväljare i Eskilstuna

Uppdaterad
Publicerad

Talmannen Andreas Norlén besökte elever på S:t Eskils gymnasium i Eskilstuna på tisdagseftermiddagen, för att prata om EU-valet.

Elever från både S:t Eskils gymnasium, Rekarnegymnasiet och Rinmangymnasiet hade samlats för att lyssna på talmannen, som den här veckan genomför en turné och träffar förstagångsväljare på skolor även i Norrköping, Uppsala och Västerås.

Talmannen svarade på frågor

Förutom att informera gymnasieeleverna i Eskilstuna om valet till Europaparlamentet på söndag passade talmannen även på att svara på deras frågor, som handlade om allt från hur mycket Sverige har att säga till om på EU-nivå till det politiska läget i Europa just nu.

EU-valet 2019

Göran von Sydow, direktör vid Svenska institutet för europapolitiska studier, deltog också under eftermiddagen och förklarade bland annat hur Europaparlamentet är uppbyggt.

I klippet ovan berättar några elever om hur de tänker kring EU-valet och talmannen Andreas Norlén förklarar varför det är viktigt att rösta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet 2019

Mer i ämnet