Foto: TT

Fler friska tänder i våra munnar

Uppdaterad
Publicerad

Tandhälsan blir allt bättre i länet. Sörmlänningarna har fler friska tänder än för tio år sedan, visar statistik från Socialstyrelsen som nyhetsbyrån Siren har sammanställt.

I alla kommuner i länet har tandläkare noterat att antalet oskadade tänder, utan till exempel fyllningar, har ökat. Flest friska tänder har Eskilstunaborna: 17 stycken i median 2015 – en ökning från 15 stycken fem år tidigare.

Vingåker och Flen noterar båda 14 oskadade tänder per person, vilket är lägst i länet, men det är samtidigt en ökning från 11 stycken 2010.

Förbättring nästan överallt

Rikssnittet för oskadade tänder låg på 16 stycken 2015.

– Som helhet vet vi att tandhälsa, mätt som kvarvarande och intakta tänder, har förbättrats mellan åren 2010-2015, säger Andreas Cederlund, tandvårdssakkunnig på Socialstyrelsen, till nyhetsbyrån Siren.

Lund, Malmö, Sundbyberg och Solna hade invånarna flest oskadade tänder – 20 stycken som medianvärde 2015. Under de senaste fem åren har siffran stigit i alla utom fjorton kommuner.

Utbildning spelar roll

– Tanduttagningar till följd av karies och tandlossning minskar, men det finns socioekonomiska skillnader. Vid en analys av utbildningsbakgrund har Socialstyrelsen sett att minskningen av tanduttagningar sker både bland låg- och högutbildade, men att förbättringen sker snabbare bland högutbildade. Därmed ökar gapet mellan de olika grupperna, säger Andreas Cederlund.

Fotnot: En vuxen person har totalt 28 tänder, med alla visdomständer kan det bli upp till 32

Oskadade tänder

Medianvärde oskadade tänder 2015 (förändring sedan 2010 inom parantes)

Eskilstuna 17 (+2)

Flen 14 (+3)

Gnesta 15 (+3)

Katrineholm 16 (+3)

Nyköping 16 (+3)

Oxelösund 15 (+3)

Strängnäs 16 (+3)

Trosa 15 (+2)

Vingåker 14 (+3)

Källa: Socialstyrelsen, Siren

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.