Bilden är en genrebild. Foto: TT

Tandläkarna blir äldre – och färre

Publicerad

Stora pensionsavgångar sätter tandvården under rejäl press – att boka in sig på undersökning är bara att glömma på vissa håll. Ju längre bort från landets utbildningsorter desto allvarligare brist på tandvårdspersonal.

– Vi har ont om tandläkare och de närmaste tio åren blir de ännu färre, säger Tomas Josefsson, tandvårdschef i Region Norrbotten.

Sveriges demografi beskriver han nämligen som en huvudorsak till personalbristen.

– Befolkningen växer och vi behöver fler anställda. Samtidigt går 8 000 personer inom tandvården i pension perioden 2014–2024. Vi är mitt i det och Norrbotten tappar hälften av all tandvårdspersonal under tioårsperioden, säger Tomas Josefsson och berättar att kollegor i andra regioner har liknande problem.

”Behöver fler utbildningsplatser”

Av runt 7 800 tandläkare i Sverige, som är verksamma inom hälso- och sjukvården, var omkring 2 600 tandläkare i åldern 55–64 år. Och runt 700 stycken var 65+. Siffrorna gäller 2015 och presenterades i Socialstyrelsens rapport i fjol. En av de största åldersgrupperna på tandhygienistsidan var samma år 55–59 år.

– Nya siffror kommer snart, men det brukar inte ske så stora förändringar på kort tid, säger Katarina Sandberg, utredare på Socialstyrelsen.

Antalet tandläkarstudenter minskar såväl i Sverige som utomlands.

– Vi behöver fler utbildningsplatser på fler ställen, säger Anna-Clara Olsson, utredare vid Sveriges kommuner och landsting.

Stor ökning av barn och äldre

Medan vissa storstadsregioner har en ganska bra tillgång på tandläkare är läget desto värre på mindre orter och långt från en tandvårdsutbildning. Hon återkommer till den demografiska situationen.

– Under minst tio år framöver ser vi en stor ökning av barn, unga och äldre. Men vi har inte en motsvarande ökning av befolkningen i arbetsför ålder. Jag tror tyvärr inte att situationen förbättras inom kort på tandhygienistområdet, säger Anna-Clara Olsson.

Fakta: Folktandvård och utbildningar

Folktandvården grundades 1938 och i dag finns en folktandvårdsorganisation i 21 regioner.

Omkring 95-98 procent av barnen får tandvård genom Folktandvården. För vuxna är siffran omkring 40 procent.

Tandläkarprogrammet ges på fyra orter i Sverige: Göteborg, Malmö, Stockholm och Umeå.

I Göteborg, Jönköping, Kristianstad, Malmö, Stockholm och Umeå går det att studera till tandhygienist.

Källa: Folktandvården Sverige och studera.nu

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.