Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Enhetschefen på Eskilstuna räddningstjänst, Jonas Wangenborn, ger fem tips på vad du ska tänka på innan du tänder första vinterbrasan för att spara på elen. Foto: SVT

Så eldar du säkert i kaminen – när fler går över till ved efter elprischocken

Uppdaterad
Publicerad

I vinter väntas priset på el stiga kraftigt för husägare och fler väljer nu att köpa ved tidigt. Och när fler eldar i den öppna spisen eller i kaminen, finns det en hel del att tänka på.

SVT Nyheter Sörmland har pratat med vedhandlare som säger att vedförsäljningen går för högtryck och att många väljer att förse sig redan nu under sommaren.

Om fler väljer att elda med ved i vinter så kan det också finnas risker. Exempelvis om man inte sotat den gamla kakelugnen som stått orörd några år.

Det finns råd

Men det finns tips och råd på vägen för att man ska kunna elda så säkert som möjligt.

I kilppet ger räddningstjänstens Jonas Wangenborn fem tips om vad du bör tänka på innan du tänder första vinterbrasan.

Mer om säkerhet vid eldning

På Myndigheten för samhällsskydd och bredskap kan man bland annat läsa mer om vad man ska tänka på.

Det finns också information hos räddningstjänsterna och på kommunernas hemsidor, som på exempelvis Eskilstuna kommuns hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.