TBE överförs direkt i själva fästingbettet. Däremot tar det ungefär ett dygn för Borrelia att föras över. Därför ska du alltid försöka ta bort en fästing så snabbt som möjligt. Foto: TT

TBE-vaccin: Inte längre gratis för alla barn

Publicerad

Sörmland var det första landstinget i Sverige som valde att göra TBE-vaccin helt gratis för barn och unga upp till 19 år. Men nu är det inte längre gratis för alla.

Från och med den 20 mars i år så är det inte längre gratis för barn under tre år att vaccinera sig mot den fästingburna sjukdomen

TBE-vaccin till barn som ges under tre år får vårdnadshavarna stå för. Beslutet väntas tas av Regionfullmäktige under dagen.

– Den kostnadsfria vaccinationen av barn fortsätter, undantaget barn under 3 år där detta inte är medicinskt motiverat, säger Jonas Lindeberg (VFP), Regionråd med ansvar för Hälso- och sjukvård, i ett pressmeddelande.

Barn och ungdomar mellan 3 och 19 år kommer att erbjudas kostnadsfri vaccinering.

– Risk för svår sjukdom och allvarliga komplikationer är störst hos vuxna. Det är bättre att vaccinera från 3 års ålder för att få en optimal effekt i hela befolkningen och på längre sikt. Föregående år sågs en omotiverat stor ökning av TBE-vaccinering till 1-2 åringar säger Helena Hervius Askling, smittskyddsläkare i Sörmland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.