Örebro tingsrätt. Foto: Malin Gotlin/SVT

Terrormisstänkt begärs häktad

Uppdaterad
Publicerad

Den 45-årige man som suttit anhållen misstänkt för att ha rekryterat ett betydande antal personer till terrororganisationer kommer att begäras häktad under torsdagen. Det säger åklagaren Ronnie Jacobsson till SVT Nyheter Örebro.

– Han kommer begäras häktad på sannolika skäl misstänkt, säger åklagaren Ronnie Jacobsson.

Det var i måndags som Säkerhetspolisen grep mannen i sin bostad i Örebro och han anhölls senare skäligen misstänkt. Misstankegraden har nu alltså höjts till på sannolika skäl misstänkt.

Häktningsförhandlingen kommer att hållas i Örebro tingsrätt under torsdagseftermiddagen.

Verksam i moskéer

Mannen har varit verksam i flera olika moskéer runt om i Sverige. Bland annat i Örebro, Västerås, Jönköping och i Eskilstuna, där man fortfarande inte tror att mannen har ägnat sig åt rekrytering som han bland annat misstänks för.

– Han har aldrig uppmuntrat någon att åka till mellanöstern utan tvärtom så lugnar han människor och säger att de ska ta det lugnt och inte gå vilse eller riskera sina liv, säger Galal Faris ordförande i Islamiska föreningen Sörmland.

Enligt Säkerhetspolisen är den 45-årige örebroaren misstänkt för att ha rekryterat ett betydande antal personer till en terrororganisation som är verksam i Irak och Syrien. Hur många vill man inte kommentera.

– Det jag kan säga är att det är ett betydande antal, säger Säkerhetspolisens operative chef Anders Kassman.

Detta misstänks mannen för

Visa

Brott mot lagen om straff för offentlig uppmaning, rekrytering och utbildning avseende terroristbrott och annan särskilt allvarlig brottslighet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Svenskar gripna för terrorbrott

Mer i ämnet