Esbjörn Eriksson var kassör i Sveriges Överförmyndares förening men använde föreningens pengar till att köpa bitcoin. Nu åtalas han vid Nyköpings tingsrätt. Foto: SVT/Trosa kommun

Tidigare överförmyndare åtalas – köpte bitcoin för föreningens pengar

Publicerad

Som kassör i Sveriges överförmyndares förening överförde han två miljoner kronor av föreningens pengar till sitt eget konto. Nu åtalas den tidigare överförmyndaren i Trosa, Esbjörn Eriksson, för grov trolöshet mot huvudman.

Enligt åtalet har Esbjörn Eriksson missbrukat sin förtroendeställning genom att dels ha fört över närmare 250 000 kronor av föreningens pengar till företaget Greenfields Capital, som handlar med den digitala valutan bitcoin, dels ha fört över närmare 2 miljoner kronor från föreningens bankkonton till sitt eget konto. Detta har skett under perioden 28 februari och 29 maj.

Kräver tillbaka pengarna

Brottet är enligt åtalet att betrakta som grovt, eftersom föreningen lidit betydande skada.

Föreningen yrkar ersättning från Eriksson med samma belopp, 2,2 miljoner, som Eriksson olovligen tagit ut från föreningens konton.

Till bevisningen i målet hör kontoutdrag som visar de aktuella överföringarna, samt ett protokoll som visar att han ensam hade rätt att disponera föreningens konton.

Hoppades på ränta

Esbjörn Eriksson har tidigare sagt, i en intervju med SVT, att han inte anser att han gjort något brottsligt. Han placerade pengarna med avsikten att de skulle få högre ränta. Han medger dock att han borde ha pratat med styrelsen innan han gjorde transaktionerna.

Sedan uppgifterna om transaktionerna blivit kända har Esbjörn Eriksson lämnat sina uppdrag både som överförmyndare i Trosa och som kassör i föreningen Sveriges Överförmyndare. Han satt tidigare i kommunfullmäktige för Moderaterna i Trosa, men kandiderade inte i årets val.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer