Emma-Linnea Jortikka Birgegård i rollen som Maria. Foto: Carl Larsson, SVT Nyheter Sörmland

Tidlös musikal i nyuppsättning

Uppdaterad
Publicerad

På onsdag är det premiär på Nyköpings musikal- och operettsällskaps uppsättning av West side story.

En stor produktion på temat tillhörighet, integration och kärlek.

När SVT Nyheter Sörmland besöker en av de sista repetitionerna bjuds vi på smakprov ur numret Cool. Daniel Geite spelar skickligt rollen som gängledaren Riff som ger den våldsamme Action, Gabriel Kristoffersson, en lektion i konsten att hålla kylan.

Emma Jortikka Birgegård och Edwin Örtengren imponerar i huvudrollerna som kärleksparet Maria och Tony. Foto: Carl Larsson, SVT Nyheter Sörmland

Emma-Linnea Jortikka Birgegård och Edwin Örtengren glimrar som kärleksparet Maria och Tony i den klassiska scenen från Shakespeare. För båda skådespelarna är det första gången i bärande roller.

Ensemblen består av 32 skådespelare och 6 musiker. Dansnumren är koreograferade av Jenna Gillinger.

”Känns aktuell och trovärdig”

Rutinerade regissören och skådespelaren Ewa Westin står för regin av den lika tidlösa som världsberömda musikalen från 1957 som baseras på Romeo och Julia.

– Det är en musikal som nästan alla har en relation till. Vi har förlagt handlingen till nutid och jag tycker att vi fått till en stringens som gör att den känns aktuell och trovärdig, säger Ewa Westin.

Premiär West Side Story Nymos Foto: Carl Larsson, SVT Nyheter Sörmland

Vad är det med West Side Story som gör den tidlös?

– Det är väl det här allmänmänskliga. Alla de frågor som tas upp är fortfarande aktuella idag. Det var de på 50-talet liksom på 1300-talet, de är fortfarande lika viktiga att ta i, säger Emma-Linnea Jortikka Birgegård.

Sammanlagt 12 föreställningar är planerade och målet är att nå en publik upp mot 5 000. Föreställningen spelas på Culturum i Nyköping.

Se klipp från Balkongscenen:

SVT Play: Se hela reportaget här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.