Tillståndskravet för ”passiv penninginsamling” skulle försvåra för tiggeriet, men Pamela från Rumänien säger att det lett till en bättre tillvaro för henne. Foto: SVT

Pamela om tiggeritillstånden i Eskilstuna: ”Nu vet folk att vi har rätt att sitta här”

Uppdaterad
Publicerad

Den 1 augusti är det ett år sedan Eskilstuna kommun införde tillståndskrav för passiv penninginsamling som ett sätt att försvåra för tiggeriet. Men Pamela från Rumänien tycker tvärtom, för henne innebär tillståndskravet en förbättring.

– Ingen kan köra bort mig eller sälja min plats till någon annan, något som kunde hända förut, säger hon.

Efter många turer kunde Eskilstuna kommun förra året införa ett tillståndskrav för passiv penninginsamling på nio platser i Eskilstuna och Torshälla. När andra kommuner väntade på ett avgörande i Högsta förvaltningsdomstolen, som skulle bestämma om det var tillåtet med lokala tiggeriförbud, valde Eskilstuna en annan väg.

28 har beviljats

Tanken var dels att försvåra för tiggare genom den byråkratisering det innebär att ansöka om tillstånd hos polisen, samtidigt som det förväntades ha en avskräckande effekt för den som ansöker. Utöver det sågs det som en vinst att etablera en myndighetskontakt med den som trots allt ville skaffa ett tillstånd.

Nu har ett år gått och totalt är det 28 personer som beviljats tillstånd. Flera personer har fått tillstånd beviljade ett antal gånger.

– Nu är det ingen som trakasserar oss som tidigare, när folk spottade på oss och svor åt oss. Nu vet folk att vi har rättigheter, säger Pamela.

Enligt polisen är det ingen som fått avslag på sin ansökan.

27-åriga Pamela från Argeș i Rumänien har åkt fram och tillbaka till Sverige i cirka fem års tid. I klippet berättar hon om hur tillståndskravet förbättrat hennes situation.

Tiggeritillstånd i Eskilstuna

Kravet gäller vissa utpekade platser, och bygger på de lokala ordningsföreskrifterna. Tillståndet söks via nätet, eller direkt hos polisen.

Kostnaden för ett tillstånd är 320 kronor. De tillstånd som har godkänts gäller i tre månader.

Den som ertappas med att samla in pengar utan tillstånd kan få böter.

Polisen svarar för att bedöma tillståndsansökan, och att tillämpa reglerna.

Beslutet om tillståndskrav fattades av kommunfullmäktige i Eskilstuna i maj 2018. Frågan överklagades till länsstyrelsen, som valde att upphäva reglerna. Därefter överklagades ärendet till förvaltningsrätten, som upphävde länsstyrelsens avslag. Reglerna kunde därmed träda i kraft den 1 augusti 2019.

Här krävs tillstånd för att få tigga:

Eskilstuna centrum, Tuna Parks handelsområde, Folkesta handelsområde, Ekängen handelsområde och idrottsanläggning, Skiftinge handelsområde, Sveaplans handelsområde, området runt Mälarsjukhuset, Fröslunda centrum samt Torshälla centrum.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.