Eskilstuna har valt en krångligare väg för att reglera tiggeriet i kommunen, det menar kommunalrådet Jimmy Jansson (S). Foto: SVT/TT

Efter tiggeridomen: Förbud kan införas i sörmländska kommuner

Uppdaterad
Publicerad

Efter att Vellinge fått ja till att införa tiggeriförbud vågar nu Eskilstunas kommunalråd Jimmy Jansson (S) hoppas på ett positivt besked även vad gäller deras modell. Den frågan ligger hos förvaltningsrätten och handlar om ett tillståndskrav och avgift för tiggeri.

– Vi valde den vägen utifrån att vi såg att Vellinge fick avslag i ett par instanser. När rättsinstanserna säger så här om Vellinge borde det vara till viss fördel även för vårat förslag, säger Jimmy Jansson till SVT.

Han tror nu att många kommuner kommer att titta närmare på Vellinges modell med ett förbud.

”Intresserade av samma sak”

– Vellinge, Eskilstuna och många andra kommuner är intresserade av en sak. Offentliga platser ska inte användas för att människor i en extremt utsatt situation ska inte tvingas att sitta på sina bara knän och be om hjälp. De ska få hjälp på annat sätt, inte genom tiggeri, säger Jansson.

Kritikerna till tiggeriförbud  av olika slag menar dock att det här är ett sätt att försöka förbjuda fattigdom.

– Fattigdomen kommer vara kvar, det handlar inte om att förbjuda den. Det man däremot måste fundera på är om tiggeri och att leva i skogsdungar verkligen leder till hjälp för de här människorna.

Kommunalråd vill se förbud

En annan kommun som intresserat sig för att reglera tiggeriet är Katrineholm. Kommunalrådet där, Göran Dahlström (S), har tidigare sagt att han vill se ett tiggeriförbud. Nu välkomnar han domen i Högsta förvaltningsdomstolen.

– Jag tycker att det är bra att kommuner får möjlighet att bestämma sig för om man vill ha detta med tiggeri eller inte, och att det blir upp till varje kommun nu att besluta i de här frågorna, säger han.

”Ska noga titta igenom domen”

Efter måndagens besked går de vidare med frågan. 

– I januari kommer vi att lämna ett uppdrag till vårt brotts- och skadeförebyggande råd att titta igenom vår lokala ordningsstadga och se hur vi i Katrineholm skulle kunna förhålla oss. Vi får väldigt noga titta igenom den här domen som kommit och se hur vi kan göra det klart och tydligt att vi inte vill ha tiggeri i Katrineholm, säger Dahlström. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sverige möts: Tiggeriförbud

Mer i ämnet