Sofia Liedberg, projektledare för Tjejjouren Meja. Foto: Anna Mi Skoog /SVT

Tjejjouren håller seminarium om samtyckeslagen

Uppdaterad
Publicerad

Den nya samtyckeslagen började gälla vid halvårsskiftet. Nu anordnar Tjejjouren Meja ett seminarium i Eskilstuna om den nya lagen och vad den innebär.

– Samtyckeslagen innebär framför allt att man har skiftat fokus. När någon har begått ett övergrepp, så lägger man mer fokus på vad den personen gjort för att inhämta ett samtycke. Så i stället för att rikta sig till offret och fråga: 'Vad gjorde du för att säga nej?', så riktar man fokus på förövaren och frågar: 'Vad gjorde du för att få ett ja?', förklarar Sofia Liedberg, projektledare på Tjejouren Meja i Eskilstuna.

Seminariet hålls den 20 augusti i Eskilstuna. Bland annat kommer en jurist att finnas på plats och berätta om lagändringen och vad den innebär.

Offer skuldbelägger sig själva

Tjejjouren kommer också att dela med sig av sina erfarenheter av möten och samtal med unga tjejer.

– Många söker sig till oss när de blivit utsatta för ett övergrepp, och lägger mycket skuld på sig själva. De frågar sig vad de kunde ha gjort annorlunda, eller varför de inte gjort mer motstånd. Det är alla sådana tankar som kan komma upp där det är mycket fokus på tjejerna själva, berättar Sofia Liedberg.

Hon hoppas att den nya lagen med sitt ändrade fokus kan ta bort upplevelserna av skuld och skam hos offren för övergrepp.

Föreläser själva i skolor

Hon hoppas också att lagändringen kan sätta spår i sexualundervisningen, så att man börjar prata mer i skolorna om vad samtycke är.

Tjejjouren Meja går också själva ut till skolor och föreläser med fokus på samtycke, ömsesidigt sex, och våldtäkt, för att förtydliga vad det handlar om, och också för att bryta fördomar som finns.

Riktar sig till vuxna

Det aktuella seminariet riktar sig främst till vuxna som möter unga.

– Jag hoppas att det kommer många representanter från skolor, fritidsgårdar och från kommunen, de som arbetar med ungdomar. där. Men också föräldrar behöver veta hur man kan prata med sina egna barn eller ungdomar om vad samtycke är, och varför det är så viktigt, säger Sofia Liedberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.