Foto: SVT

Tonåring åtalas för grov mordbrand i Mariefred

Uppdaterad
Publicerad

Åtal är nu väckt mot en tonårspojke som i slutet av mars häktades för grov mordbrand i Mariefred.

Det var den 29 mars som en träbyggnad i centrala Mariefred började brinna. Räddningstjänsten lyckades släcka branden innan den spred sig och ingen kom till skada. En tonåring blev snabbt misstänkt för den anlagda branden eftersom han, enligt åklagaren, sökt vård för brännskador på händerna.

Skulle röja bort ”känsliga papper”

I förhör med polisen erkänner pojken att det var han som tände på lokalen och att det var för att hjälpa en kompis i knipa.

Kompisen, ska enligt pojken, ha fått en skuld och för att hjälpa honom att bli av med den skulle han och ytterligare en bekant tända eld på den aktuella lokalen, mot betalning. Han uppger att han inte vet varför lokalen skulle brännas ner, men att han trodde att den skulle vara obebodd.

Han erkänner mordbrand, men inte grov mordbrand.

Bedöms som grovt

Enligt åklagaren bör brottet bedömas som grovt då branden anlagts i ett tätbebyggt område och lätt hade kunnat sprida sig vidare, vilket hade inneburit fara för flera människor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.