Även efter att vägen åter öppnats ringlade köerna långa förbi olycksplatsen. Foto: Pontus Stenberg

Bil ska ha kört i fel riktning på E20 – fem personer förda till sjukhus

Uppdaterad
Publicerad

Strax innan klockan 19 på fredagskvällen inkom flera samtal till polisen om att en bil färdats i fel riktning på E20. Bilisten ska ha kört i riktning mot Stockholm fast i körfältet som går mot Eskilstuna. Fem personer har förts till sjukhus. En av dem med allvarliga skador.

Initialt var bilden av vad som hänt ganska otydlig, men klart var att trafiken på E20 stoppades helt.

– Vi har flera patruller ute, och ambulans och räddningstjänst har larmats ut, berättade polisens presstalesperson Angelica Israelsson Silfver.

Vid 19.40-tiden meddelade polisen att fyra bilar var inblandade i en och samma olycka, till följd av vansinnesfärden på E20.

– Det är totalt sett fyra bilar inblandade och i nuläget verkar det som att bilisten som ska ha kört i fel körriktning är en av de här fyra, säger  Angelica Israelsson Silfver.

Äldre man allvarligt skadad

Sammanlagt fem personer fördes till sjukhus. I en kommuniké från Mälarsjukhuset i Eskilstuna beskrivs att en man i 80-årsåldern har svåra, men inte livshotande skador.

I en familj där föräldrarna båda är i 30-årsåldern och barnet i 3-årsåldern har alla tre skadats lindrigt.

En kvinna i 60-årsåldern som färdades i en tredje bil har även hon skadats lindrigt.

Fick in flera samtal

De första samtalen till polisen kom från inringare som uppgav att de mött bilen i fel färdriktning i höjd med Åkers styckebruk.

– Vi har inga uppgifter om när det gäller hastighet. Men vi fick in flera samtal samtidigt från inringare som alla pratar om att det är en bilist som har kört i fel färdriktning, säger Angelica Israelsson Silfver.

Vägen åter öppen

Enligt initiala uppgifter hade föraren orsakat ett flertal olyckor under en längre sträcka.

– Jag har inga uppgifter om hur långt föraren har kört. Men det verkar ha landat i att det är ungefär samma olycksplats. Den eventuellt vållande bilisten och de tre drabbade bilisterna är på samma ställe kopplade till samma olycksplats, säger Angelica Israelsson Silfver.

Föraren i bilen som misstänks ha orsakat olyckorna anmäls för grov vårdslöshet i trafik, vållande till kroppsskada och rattfylleri. Han har ännu inte kunnat förhöras. Även han vårdas på sjukhus.

Vid 20.40-tiden meddelade Trafikverket att E20 är åter öppen, men att det råder begränsad framkomlighet i båda riktningarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer