Hör NTF:s Lars Nordquist berätta vad som kan hända om ett barn trillar av cykeln utan cykelhjälm. Foto: Hasse Holmberg/TT och SVT

Låg användning av cykelhjälm i Sörmland – bottensiffror för barnen

Publicerad

Andelen barn som använder cykelhjälm i Sörmland är lågt i jämförelse med övriga län i landet. Trots att det skett en viss ökning på ett år.

I huvudstaden använder runt 70 procent av både barn och vuxna cykelhjälm i trafiken. Men Sörmland ligger långt efter, trots en liten ökning med några få procentenheter sedan förra året.

49 procent av de sörmländska barnen bär cykelhjälm, trots att det är lag på att alla under 15 år ska ha hjälm. Samtidigt tar endast 36 procent av de vuxna på sig en hjälm. För ett år sedan låg siffrorna på 48 respektive 31 procent.

I Sverigebotten

Tillsammans med Kronobergs län ligger Sörmland dessutom i absoluta Sverigebotten vad gäller barn som sätter på sig en cykelhjälm.

Det här visar en färsk undersökning från NTF, Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, som varje år räknar hur många som använder cykelhjälm. Undersökningen bygger på drygt 100 000 observationer runt om i landet.

I klippet berättar NTF:s Lars Norquist vad de låga siffrorna kan bero på och vad som kan hända om ett barn inte bär cykelhjälm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.