Antalet rapporterade viltolyckor har ökat med flera tusen de senaste åren. Nu ska Trafikverket kartlägga de farligaste vägarna. Foto: TT

Trafikverket kartlägger farliga vägar – vill minska viltolyckorna

Uppdaterad
Publicerad

Antalet viltolyckor har ökat dramatiskt i både Sörmland och hela landet de senaste åren. Nu kartlägger Trafikverket de farligaste vägsträckorna där flest olyckor inträffar.

Förra året rapporterades över 60 000 viltolyckor i hela Sverige, enligt siffror från Nationella Viltolycksrådet. I Sörmland rapporterades över 3 000 viltolyckor, drygt 1 000 fler än under 2010.

Kartorna, som Trafikverket nu tar fram, kommer att bli underlag för åtgärder som ska vidtas för att minska antalet viltolyckor.

Behöver kompletteras

– Nu kartlägger vi vägnätet länsvis var de flesta viltolyckorna sker för att veta var vi ska genomföra fysiska åtgärder för att få djuren att passera på säkra ställen, säger Anders Sjölund på Trafikverket i ett pressmeddelande.

De viltstängsel som finns i dag behöver kompletteras med en aktiv varning. Stängslena fungerar nämligen inte som ett stopp för djuren, utan styr enbart undan dem att välja en annan passage som oftast inte är säker.

Säkra övergångar

Helst vill Trafikverket se planskilda övergångar så att djuren kan passera väg och järnväg säkert.

Särskilda konstruktioner för stängsel krävs också för att undvika att vildsvin och grävlingar gräver sig under de traditionella viltstängslena.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.