Ett transportföretag som kör kycklingar till Kronfågels slakteri i Valla utanför Katrineholm riskerar djurförbud efter att problem med transporterna inte förbättrats, trots flera anmärkningar. Foto: SVT

Kycklingar frös ihjäl och kvävdes – transportfirma riskerar djurförbud

Uppdaterad
Publicerad

Ett fågeltransportföretag i Flen riskerar ett förbud att hantera djur. Detta på grund av att de har misskött transporten av kycklingar till Kronfågels slakteri i Valla utanför Katrineholm.

Både länstyrelsen och Livsmedelsverket har granskat företaget sedan 2012.

– Vi ser såklart allvarligt på det här. Djuren ska ju transporteras på ett sätt som inte skadar dem, säger Ulrike Segerström, djurskyddssamordnare vid Länsstyrelsen i Södermanlands län.

Transporterna har inte varit anpassade för fåglarna, och det har varit hög dödlighet. Under både 2017 och 2018 har veterinärer från Livsmedelsverket kontrollerat kycklingarna då de kommit till slakteriet. Flera av fåglarna har varit blöta, kalla eller ihjälfrusna.

– Vi har under ganska lång tid påtalat de här problemen. Sedan 2012 har vi haft regelbunden kontakt med företaget och försökt komma på åtgärder men det har inte fungerat, säger Ulrike Segerström.

Riskerar djurförbud

Nu hotar länsstyrelsen med att ge transportföretaget djurförbud om inte problemen åtgärdas. Företaget måste se till att klimatet i transportfordonen förbättras, ventilationen är som den ska samt se till att den höga dödligheten av kycklingarna minskar.

Om företaget inte följer beslutet kommer det dessutom att behöva betala vite på 25 000 kronor per tillfälle som åtgärderna inte följs.

Ska byta ut sina fordon

Transportföretaget har svarat länsstyrelsen att det tillsammans med Kronfågel arbetat med att ta fram nya fordon som ska säkerställa miljön och klimatet för kycklingarna under transporten. Det bekräftar också Kronfågel.

– Vi tillsammans med transportföretaget har arbetat med att ta fram ett nytt transportfordon som ytterligare förbättrar miljön och de olika klimat som kycklingen kan utsättas för under lastning, transport och lossning. De första ekipagen är i drift och godkända av länsstyrelsen. Resterande fordon kommer att byta ut under 2019–2020, skriver vd:n för Kronfågel Magnus Lagergren i ett mejlsvar till SVT.

SVT har varit i kontakt med transportföretaget som inte återkommit med en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer