Tre män greps av polisen samma kväll som butiken utsattes för klotterattacken. Med sig hade de sprejflaskor och utrustning. Foto: Polisen

Tre män åtalas för nazistattack mot matbutik i Trosa

Publicerad

Under förra året utsattes butiken Ica Trossen i Trosa för flera nazistattacker. Nu åtalas tre män från Nyköping misstänkta för att ha klottrat hakkors på byggnaden.

Det var onsdagen den 19 september som flera vittnen slog larm till polisen om nazistiskt klotter på butiken. Senare under onsdagskvällen kunde polisen stoppa tre misstänkta män i en bil på E4 i höjd med Tystberga.

Och det är dessa tre män som nu åtalas för skadegörelse och hets mot folkgrupp. De misstänkta är 20, 21, och 26 år gamla och har enligt polisen kopplingar till nazistiska Nordiska motståndsrörelsen.

Hade banderoller med nazistiska budskap

I bevisningen mot männen finns bland annat ett vittnesförhör med en polis som berättar att två av männen haft svart färg på händerna när de blev stoppade. Det finns även fotografier av sprejmallar, banderoller och affischer med nazistiska budskap som polisen hittade i deras bil.

Enligt åklagaren Michael Forsberg begick männen gärningen med uppsåt.

De åtalade männen varken erkänner eller förnekar brott. I förhör har de svarat att de inte har några kommentarer. 20-åringen står även åtalad för ringa vapenbrott och brott mot knivlagen, medan 26-åringen åtalas för brott mot vapenlagen samt ringa vapenbrott.

”Känns sjukt”

Under förra året utsattes butiken för flera attacker. Efter första tillfället valde butiksägaren Jenni Steiners, som själv är homosexuell, att hissa regnbågsflaggor i protest.

–  Att en sådan här hemsk grej upprepar sig känns sjuk, sa hon då till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.