Barnbarnsbedragarna har härjat på flera platser i bland annat Sörmland sedan i höstas. Foto: TT

Falska barnbarn bakom bedrägerier – nu misstänks tre personer

Uppdaterad
Publicerad

Bedragarna misstänks ha lurat till sig hundratusentals kronor från äldre på flera platser i bland annat Sörmland. Nu har tre misstänkta hämtats in av polisen.

Det var under onsdagen som polisen hämtade in de tre personerna, som misstänks för flera av de så kallade barnbarnsbedrägerierna som pågått sedan i höstas.

Bedrägerierna ska ha skett på flera platser i Sörmland, bland annat i Eskilstuna. De flesta som utsatts är 80 år eller äldre.

barnbarnsbedragare

– Det här är ett brott som har det högsta straffvärdet. Det riktar sig mot äldre oskyddade människor så givetvis ser vi allvarligt på det, säger Kenneth Wiklund, förundersökningsledare på polisens bedrägerigrupp i Sörmland.

Starkt bevisläge

En av personerna som hämtades in för förhör under onsdagen misstänks för fyra fall av åldringsbrott i Eskilstuna. Han har erkänt brott och släppts då bevisläget är starkt.

Bara sedan årsskiftet har ett 40-tal sörmlänningar blivit uppringda av personer som utgett sig för att vara deras barnbarn, men det är oklart om fler fall kommer att kunna kopplas till de misstänkta personerna.

Övervakningsbilder

”Barnbarnen” ska ha sagt att de behövt pengar och lurat de äldre att en kompis skulle komma och hämta bankkort och kod. På bara några minuter ska bankontona sedan ha tömts på pengar då uttag gjorts på korten. Men när det gäller personen som hämtats in av polisen i Eskilstuna ska det också ha handlat om stora inköp i affärer.

– De här brotten är inte riktigt lika. Det som skiljer sig i det här fallet är att han har gått in i affärer och handlat på korten. Då har vi fått ut övervakningsbilder på det.

Har gjort husrannsakan

Enligt polisen ska den misstänkte ha handlat för hundratusentals kronor och en av de utsatta ska ha blivit av med ungefär 90.000 kronor.

– Man har handlat teknikprylar, cigaretter, guldsmycken och en hel del annat.

Husrannsakan har gjorts hos personen och nu ska polisen analysera beslagen som gjorts.

I dagsläget har polisen inte kunnat bevisa att de tre personerna agerat i samråd. Det kan finnas fler personer som är intressanta i utredningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

barnbarnsbedragare

Mer i ämnet