Förra veckan minskade smittspridningen i Sörmland. Men trots det är smittskyddsläkaren Signar Mäkitalo orolig. Hör honom berätta varför i klippet ovan. Foto: SVT/Johan Nilsson/TT

Trendbrottet: Smittspridningen minskar i Sörmland

Publicerad

Under vecka 15 sjönk antalet nya covidsmittade i Sörmland – från 1 495 till 1 277. Men trots att kurvan börjar gå åt rätt håll är smittskyddsläkaren Signar Mäkitalo orolig. 

– Jag får många frågor från vaccinerade som vill ha olika sammankomster, säger han. 

Vecka 14 var en ny toppnotering av bekräftade smittfall i Sörmland och antalet covidpatienter på sjukhusen i länet har under de senaste veckorna ökat kraftigt.  

Men under förra veckan skedde ett trendbrott i smittspridningen. I flera kommuner minskade antalet nya fall och som helhet i länet rapporterades 218 färre fall än veckan innan. Samtidigt närmar sig regionen 100 000 personer som fått sin första dos vaccin. 

Men enligt Signar Mäkitalo är det är långt kvar innan sörmlänningarna kan slappna av. Hör honom berätta om läget i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet