Bedragare besöker just nu hemtjänstkunder i Trosa kommun och säger att de vill testa trygghetslarm, när de i själva verket är ute efter pengar. Foto: TT

Trosa kommun varnar: Bedragare testar trygghetslarm hos hemtjänstkunder

Uppdaterad
Publicerad

Bedragarna utger sig för att vara från Trosa kommun för att få komma in i bostaden och testa trygghetslarm eller brandlarm. I själva verket är de ute efter pengar. Nu inför kommunen tjänstelegitimation för att göra det säkrare för hemtjänstbrukarna.

Hemtjänstpersonalen har inte tidigare haft tjänstelegitimation.

– Det är en brist som vi nu rättar till, säger Fredrik Yllman, vård- och omsorgschef i Trosa kommun.

Trosa

Två olika tillvägagångssätt

Den senaste veckan har han fått uppgifter från olika håll om att bedragare utger sig för att komma från kommunen i syfte att få tag i brukares kontokort eller kontanter.

En 90-årig kvinna blev av med sitt kontokort och tillhörande kod när en person låtsades att han skulle byta en brandvarnare hemma hos kvinnan. Händelsen polisanmäldes.

”Ska inte släppa in människor”

Men kommunen har också fått uppgifter om att personer kontaktar hemtjänstkunder för att testa trygghetslarm.

– Jag har fått uppgifter från ordförande i en bostadsrättsförening om att personer knackat dörr och utgett sig för att vara från kommunen, säger Fredrik Yllman.

Vad vill du säga till personer som känner sig oroliga för att de ska råka ut för det här?

– Man ska inte släppa in människor i sitt hem på detta sätt. Vi jobbar inte så att vi åker runt och testar trygghetslarm. Vi vill aldrig sälja saker till våra brukare och vi tar aldrig betalt på plats. Är man orolig kan man alltid ringa till kommunens växel och fråga om det stämmer att någon ska komma på besök.

Att personalen nu får tjänstelegitimation gör det också lättare för brukarna att be personerna att identifiera sig själva, menar Fredrik Yllman.

Än så länge har polisen inte fått in några anmälningar som rör bedragare som testar trygghetslarm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trosa

Mer i ämnet