Daniel Portnoff (M) är kommunalråd i Trosa. Foto: Trosa kommun/SVT

Trosa satsar extra på skola och äldreomsorg

Uppdaterad
Publicerad

Trosa kommun satsar extra pengar på skola, förskola och äldre omsorg i budgetförslaget för nästa år. Anledningen är för att möta behoven som uppstått i och med en hög befolkningstillväxt.

Till skola och förskola skjuts det till tio extra miljoner mer än vad som var planerat, totalt utökas budgeten med 17 miljoner. Även vård och omsorgsnämndens budget utökas, det med nästan tio miljoner, istället för fem.

Enligt Daniel Portnoff (M), kommunstyrelsens ordförande, gör man det för att möta de behov som skapats av befolkningsökningen.

– På det här sättet vill vi garantera att det finns resurser till de som flyttar in, säger Daniel Portnoff.

Unga och gamla flyttar in

Samtidigt som befolkningen blir äldre flyttar det, enligt Portnoff, in mycket barnfamiljer. Därför är det just de områdena som det satsas på.

– Vi har en stark inflyttning även bland äldre och för att klara av hemtjänst och vård ökas vård- och omsorgsnämndens budget, säger Daniel Portnoff.

”Ökar befolkningen, ökar skatteintäkterna”

Pengarna hämtas inte från någon annan kommunal verksamhet, utan är kopplat till inflyttningen.

– När befolkningen ökar, då ökar skatteintäkterna, säger Daniel Portnoff.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.