Hör befälhavaren Thomas Strömsnäs på Electra af Askö om uppdraget att undersöka havsbottnen vid Estonia. Foto: Skärmdump / Östersjöcentrum Stockholms universitet

Trosafartyg deltar i nya Estoniaundersökningen

Uppdaterad
Publicerad

Trosafartyget Electra af Askö med besättning från bland annat Nyköping, Trosa och Vagnhärad inledde under torsdagen en expedition. På uppdrag av Haverikommissionen ska de ta bilder av havsbottnen vid Estonia inför kommande undersökningar.

Fartyget Electra af Askö tillhör Östersjöcentrum inom Stockholms universitet och finns till vardags antingen på land vid Stora utterviks hamn i Nyköpings kommun eller vid Askölaboratotoriet utanför Trosa.

Electra införskaffades 2016 och har avancerade ekolod som klarar av att skapa mycket detaljerade bilder av hur havsbottnen ser ut. Både på ytan och längre ner tack vare så kallade bottenpenetrerande ekolod.

Estoniakatastrofens efterspel

”Finns alltid riskfaktorer”

Expeditionen vid passagerarfärjan Estonia som förliste 28 september 1994 är planerad att pågå i tio dagar men kan avslutas tidigare.

– Det finns alltid riskmoment i marina undersökningar och det finns mycket luft i schemat. Så om allt går bra så kan vi vara färdiga på en vecka, säger befälhavaren Thomas Strömsnäs.

Får hjälp

Vid ett senare skede kommer nya undersökningar att göras där skrovet dokumenteras med så kallad fotogrammetri (3D-bilder).

Bakgrunden är de tidigare okända hål i skrovet som upptäcktes i fjol och som lett till att haverikommissionerna i Sverige, Finland och Estland inlett en ny granskning.

Electra kommer inte att vara ensamt fartyg utan får stöd av den estniska isbrytaren Eva 316 som också kommer att göra vissa undersökningar men som framförallt kommer att fungera som supportfartyg.

I videoklippet hör du befälhavaren Thomas Strömsnäs ombord på Electra af Askö berätta om uppdraget vid Estonia.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Estoniakatastrofens efterspel

Mer i ämnet