Arkivbild. Foto: TT

Trots tusentals nya bostäder – fortsatt underskott i alla kommuner

Publicerad

Samtliga kommuner i länet bedömer att de har ett underskott på bostäder. Detta trots att det förra året färdigställdes knappt 2 000 nya bostäder, mer än det gjorts på 40 år. Det här framgår i en ny rapport från länsstyrelsen om läget på bostadsmarknaden.

Förra året ökade befolkningen i Sörmland med 1 861 invånare. Samtidigt färdigställdes 1 923 nya bostäder, fler har inte färdigställts på ett år sedan 1981. Men trots den ökade byggtakten ser alla kommuner i länet ett underskott på bostäder i kommunen som helhet och i centralorten. Enligt länsstyrelsens rapport uppger Gnesta, Oxelösund, Katrineholm och Trosa att bostadsmarknaden är i balans i övriga kommundelar.

– I grunden handlar det om att befolkningsökningen varit större än bostadsbyggandet under en längre tid, säger Victor Zakrisson, enhetschef på plan- och byggenheten och länsstyrelsen.

Unga svårt att ta sig in

Enligt rapporten från länsstyrelsen är det vissa grupper som står längre ifrån bostadsmarknaden än andra. Det gäller bland annat unga, nyanlända, äldre och funktionsnedsatta.

– För unga så rör det sig ofta om att de saknar tillräcklig inkomst eller köpoäng, säger Victor Zakrisson.

En annan anledning är, enligt honom, en brist på små lägenheter till lägre priser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.