Maximiliam Andersson flyttade över Atlanten för att bli professionell trummis och rockstjärna men upptäckte att han ville bli lärare. Foto: SVT/Robin Persson

Trummis med världspublik

Uppdaterad
Publicerad

Maximiliam Andersson, 28 år, lämnade Eskilstuna för att bli trummis och rockstjärna – men upptäckte att han ville bli lärare. Några år senare är han tillbaka i hemstaden och jobbar som musiklärare på dagarna och Youtube -profil på nätterna.

Han växte upp i Eskilstuna, gick på S:t Eskilsgymnasiet och drömde om att bli trummis på heltid, helst som rockstjärna. Efter några år i Falun och Los Angeles är han nu tillbaka där allt började.

– Jag insåg att jag gillade jobbet med att hjälpa andra istället för att hela tiden bry mig om mig själv, säger Maximiliam Andersson

De fyra åren i Kalifornien var ändå framgångsrika. Bland annat fick han efter sin examen 2014 motta priset för årets ”outstanding player” och han spelade i band samtidigt som han etablerade sig som trumlärare via Youtube. Han mötte där också sin nuvarande hustru.

Hörde ofta skottlossning

Men nu i somras valde paret att lämna USA och flytta till Eskilstuna. För några veckor sedan flyttade de in i ett hus. Bland annat var vapenlagarna en bidragande faktor.

– Vi bodde ju i mitten av Los Angeles och det är ganska vanligt förekommande att man hör folk som skjuter så det är lite av en annan värld, säger Maximiliam Andersson.

Naturen var en annan bidragande orsak till flytten.

– Vi gillar att vara i naturen och allemansrätten är fantastisk. Det finns ju jättemycket häftig natur runt Los Angeles om man tar bilen några timmar, men allt kostar ju pengar där och här kan du ju åka ut i skogen om du vill, säger Maximiliam Andersson.

Aerosmith och Rage against the machine

På det sociala tv-nätverket Youtube har han etablerat sig som trummis, hans kanal har över 17 000 följare. Där lägger han varje vecka upp trumcovers på låtar från band som Rage against the machine, Aerosmith, Incubus och Blink 182. Han håller även inspelade lektioner som ses av tusentals trumintresserade världen över.

– 17 000 följare är väl inga enorma mängder för att vara Youtube men om man tänker sig 17 000 människor så är det ju ganska mycket folk, säger han.

TV: Se hela reportaget i SVT Play

Husrenovering väntar

Den närmaste tiden kommer gå åt till lärarjobbet, men också åt att renovera det nya huset och där bygga upp en studio där han kan hålla lektioner och filma sina trumvideos i.

– Rockstjärnedrömmen finns väl kvar men det här med att leva turnéliv och resa runt med ett band i flera månader har jag nog växt ifrån. Jag vill gärna starta band i framtiden men det är inte lika mycket fokus på att bandet ska vara mitt allt, säger Maximiliam Andersson.

Maximiliam Andersson

Bor: Villa i Eskilstuna

Ålder: 28

Yrke: Musiklärare

Favorittrummis: Benny Greb och Steve Judd

Drömband att spela i: Incubus eller Blink 182

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.