Skolfrågan är central i Strängnäs, medan tryggheten är prio i Eskilstuna. Det visar en politikerenkät som SVT Sörmland gjort. Foto: TT

Trygghet och skolor – frågorna Sörmlands politiker tycker är viktigast

Publicerad

Trygghet, bostäder, skola eller äldrevård? SVT har kollat med ledande kommunpolitiker i Sörmland vilka frågor de ser som viktigast inför det kommande valet.

I svaren vi får blir det tydligt att partiernas huvudfrågor lokalt ofta skiljer sig från partiernas fokus nationellt. Ofta verkar partierna vara överens sinsemellan om några lokalt specifika frågor som de viktigasta för varje kommun.

Fokus på skolan

Marianne Andersson (C)

I Strängnäs har till exempel den sittande majoritetens planer på att lägga ned landsbygdsskolor rört upp känslor, och samtliga partier anger  skolfrågan som den viktigaste.

– Det som är aktuellt nu är skolfrågan – det har majoriteten sett till, säger Marianne Andersson (C), oppositionsråd i kommunen.

Frågan har enat en annars ganska splittrad opposition, och det utreds om en separat folkomröstning ska avgöra skolornas framtid.

Kriminella individer

I Sörmlands största kommun anger istället flest partier att tryggheten är det viktigaste valfrågan.

Jimmy Jansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Eskilstuna. Foto: SVT

– Det finns ett relativt litet antal individer som ställer till med djävulskap. De eldar bilar, skjuter på varandra och säljer knark. Det kan vi aldrig acceptera, de ska motas bort, säger Jimmy Jansson (S), kommunalråd i Eskilstuna.

På samma sätt, med någon eller några lokalt specifika frågor som ges mycket vikt, ser det ut i de flesta av Sörmlands kommuner. I Flen talar flera partier om integration, i Oxelösund står bostadsbyggande högt på agendan och i Trosa vill delar av oppositionen stoppa byggandet av västra infarten.

Mer sakfrågar – mindre ideologi

Enligt Terence Fell, lektor i statsvetenskap vid Mälardalens högskola, är den utvecklingen naturlig. På lokalnivå finns det inte samma plats för ideologi, där är det sakfrågor som gäller.

– Skillnaden är att rikspolitiken är mycket bredare, politikerna i de svenska städerna är mer begränsade. Mycket läggs ut på upphandling, de kan inte styra över allt, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.