Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Jonas Karlsson, sakkunnig på Tullverket. Foto: SVT

Tullen letar knappt efter stöldgods: ”Finns på gränsen men får inte göra något”

Uppdaterad
Publicerad

Exakt hur mycket stöldsgods som smugglas ut ur Sverige är det ingen som vet, men tullen gör heller nästan inga kontroller alls i de fordon som lämnar landet.

Som SVT Sörmland tidigare har berättat har polisen i region Öst märkt att det skett en våg av stölder från byggarbetsplatser i Sörmland och närliggande län den senaste tiden.

Vad som sedan händer med stöldgodset är oklart eftersom det inte finns någon säker statistik. Men enligt Stöldskyddsföreningen smugglas stöldgods för ungefär 2 miljarder kronor ut ur Sverige varje år.

Enligt polisens nationella avdelning är det inte otänkbart att åtminstone en del av de stulna varorna lämnar landet. Och det via helt lagliga lastbilstransporter.

Tullen: ”Vi har fullt upp”

Men fordonen stoppas inte av tullen. Det beror på att det helt enkelt inte är förbjudet att föra ut varor ur Sverige till ett annat EU-land.

– För att vi ska kunna stoppa bilar och kontrollera bilar krävs att varorna omfattas av den inre gränslagen. Om de inte gör det får vi inte stoppa bilen, säger Tullverkets sakkunnige Jonas Karlsson.

Det finns en diskussion om att tullen borde ha större möjligheter att stoppa och kontrollera fordon som lämnar Sverige för att få bukt med internationella stöldligor. Jonas Karlsson säger att Tiullverket sitter med i en arbetsgrupp som tillsatts av regeringen, med uppdrag att just komma med förslag på lagändringar.

Men det är inte så enkelt att det bara går att ge Tullverket större befogenheter. Betydligt större resurser till tullen än idag krävs också.

– Vi har ju fullt upp redan idag och det läggs hela tiden på nya arbetsuppgifter.

Mycket säljs i Sverige

Polisen misstänker att mycket av det som stjäls i Sverige också säljs här. Därför borde den som funderar på att köpa till exempel en billig borrmaskin på en köp- och säljsajt tänka till. Det tycker Göran Svensson, operativ analytiker på Polisen i region Öst.

– Redan om man anar att det man tänkt köpa kan vara en illegal vara kan innebära att man gjort sig skyldig till brott, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer