Många väljer att sommarsemestra i Sörmland. Foto: SVT

Turisterna flockas i Sörmland – nya starka siffror

Uppdaterad
Publicerad

Rekordmånga turister valde att övernatta i länet i juni månad i år. Det är de starkaste siffrorna på många år, enligt Statistiska centralbyrån.

Den nya statistiken avser antalet nätter som turister har tillbringat på hotell och vandrarhem, men också i boenden som privatpersoner hyr ut. Antalet gästnätter var över 128 000 i Sörmland i juni i år. Det är knappt tio tusen fler än för samma månad i fjol, enligt Statistiska centralbyrån. Det är också den högsta siffran som noterats för juni månad i Sörmland sedan 2008.

Vädret kan ligga bakom

Sommarvädret, och bristen på högsommarvärme, kan vara en av anledningarna till att siffrorna är starka. Det tror Anna Sandklef som är turistchef i Gnesta kommun.

– Det har varit en bra sommar för utflykter. Det har inte varit någon riktig värme för att ligga på stranden, då har man åkt och hittat på saker istället. Och Gnesta är ett bra utflyktsmål. Det har gått jättebra i år och vi har sett en ökning av antalet besökare, säger hon.

Utländska gäster

Det är inte bara svenska turister som ökar sina övernattningar i Sörmland. 17 procent fler utländska turister sov över i Sörmland i juni i år, jämfört med förra året. De flesta kommer från tysktalande och engelsktalande länder. Men även kineser lockas av sörmländska besöksmål.

Många kommuner satsar på att profilera sig som besöksmål. I Gnesta kommun har man för första gången anställt två turistvärdar hela denna sommar. Deras uppgift är att besöka olika sevärdheter i kommunen och där guida besökare i vad man kan göra mer i kommunen. De har också ökat närvaron på sociala medier.

– Det har gått så bra att vi kommer att ha turistvärdar nästa sommar igen, säger Anna Sandklef.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.