En hylsa och en 9-millimeterskula hittades av polisen, men själva vapnet har inte återfunnits. Foto: Polisen

Två åtalas för skjutning i Katrineholm

Publicerad

Två män, 33 och 48 år gamla, åtalades på torsdagen för att ha skjutit en man i en lägenhet på Norr i Katrineholm i höstas.

Båda åtalas för grov misshandel och 33-åringen även för grovt vapenbrott.

Det var den 2 oktober som en 30-årig katrineholmare sköts i benet. Lårbenet gick av då kulan träffade och enligt åtalet visade gärningsmännen ”särskild hänsynslöshet och råhet”.

Vapnet inte hittat

Åklagaren åtalar båda männen för delaktighet i skjutningen, men tror att det var 33-åringen som höll i vapnet.

Utredningen visar att det var ett handeldvapen, och sannolikt en pistol, som användes. Vapnet har polisen dock inte hittat. I stället är det vittnesuppgifter från bland annat den skjutne mannen som mycket av bevisningen bygger på.

Båda de åtalade männen nekar till brott.

Oklart motiv

– Vi har hittat en kula och en hylsa. De misstänkta greps först lång tid efter händelsen och har haft mycket tid på sig att göra sig av med vapnet. Det är klart att bevisläget hade varit betydligt bättre om vi hade anträffat det, säger åklagare Klas Engdahl.

Utredningen har inte kunnat visa något motiv för skjutningen, enligt åklagaren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer