Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Branden utvecklades snabbt och byggnaden gick inte att rädda. Foto: Läsarbild

Två barn misstänks för väderkvarnsbranden i Torshälla

Uppdaterad
Publicerad

För drygt en månad sedan brann en väderkvarn från 1800-talet ner till grunden, i Torshälla utanför Eskilstuna. Två barn, som är över tio år men under femton, misstänks för inblandning i branden.

På grund av att barnen inte är straffmyndiga har ingen förundersökning inletts, men trots det pågår en utredning för att klargöra vad som har hänt.

Skickas till socialtjänsten

Enligt åklagaren Susanne Cermenius gör man det bland annat för att brottet skulle kunna klassificeras som mordbrand om värdet på väderkvarnen och egendomen är tillräckligt högt.

– Syftet är inte att det ska leda fram till åtal eftersom de inte är straffmyndiga. Det man gör när den här utredningen är klar är att skicka den till socialtjänsten, säger hon.

”Inte en olycka”

Hur branden ska ha orsakats och hur de misstänkta barnen ställer sig till gärningen är Susanne Cermenius förtegen om.

– Man misstänker att de här två, antingen båda eller någon av dem, har varit inblandade i orsaken till branden. Det är inte en olycka, det som har skett har inte skett omedvetet, säger hon.

Om vårdnadshavare eventuellt skulle kunna bli skadeståndsskyldiga kan inte Susanne Cermenius svara på, utan det är i så fall en senare process.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.