Olyckan på E20 inträffade vid 18-tiden på söndagskvällen. Veterinären Sofie Enström kallades in för att ta hand om hästarna i den krockade transporten. Foto: Sebastian Skog/privat

Veterinären efter allvarliga olyckan på E20: ”Privatpersoner fångade in hästarna”

Publicerad

En man och en kvinna fördes till sjukhus efter att en hästtransport och en lastbil krockat vid Folkesta väster om Eskilstuna på söndagskvällen. En uppgifter till tidningenridsport.se har totalt tre hästar fått avlivas efter olyckan.

Olyckan inträffade vid 18-tiden och E20 fick stängas av i båda riktningar under räddningsarbetet i minst en timme. I hästtransporten fanns ett sex hästar. Några av dem lyckades efter kollisionen ta sig loss, hoppa ut ur det demolerade fordonet och springa ut på vägen.

Fångades in av förbipasserande bilister

– Hästarna var chockade men snälla. När jag kom till platsen hade privatpersoner fångat in dem. Det var modigt, säger Sofie Enström.

Hon är distriktsveterinär och hade jouren när räddningstjänsten ringde. Hennes uppdrag var att ta hand om hästarna och se till att de fick vård.

– Tre av de andra hade skrubbsår och var i övrigt ganska opåverkade. En var i extrem chock, hade skrubbsår och haltade. Och en hade allvarligare skador, troligtvis en skada på skelettet, säger Sofie Enström.

Redan på söndagskvällen kom rapporter om att en häst avlivats efter olyckan. På måndagen skriver tidningenridsport.se att ytterligare två hästar har avlivats.

Kördes till djursjukhus

Hästarna som överlevt lastades i en ny transport och kördes till Strömsholms djursjukhus där de fick fortsatt vård. Sofie Enström är imponerad av att de klev på frivilligt, trots traumat de just genomlevt.

– Det var himla snälla hästar och jag hoppas att de klarar sig, säger hon.

Mannen och kvinnan som skadades i samband med kollisionen uppges ha lindriga skador, enligt en presskommuniké från Mälarsjukhuset. Trafiken stoppades i och med olyckan och först efter midnatt kunde E20 åter öppnas helt igen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Eskilstuna

Mer i ämnet