Bilden till höger är tagen från SJ-tågets förarhytt och visar godsvagnarna efter att de backat ut i tågets väg. Till vänster syns godståget. Foto: Gabrielle Vähämäki / SJ

Två tåg var nära att krocka – Haverikommissionen utreder inte

Uppdaterad
Publicerad

Haverikommissionen har beslutat att inte utreda händelsen i Eskilstuna den 7 november då ett godståg och ett persontåg var nära att kollidera.

Händelsen klassades som ett tillbud till kollision och anmäldes till Statens haverikommission. Beslutet att inte inleda någon utredning kommer efter att myndigheten samlat in fakta och konstaterat att tågen, som båda körde i 15-20 kilometer i timmen, inte hade orsakat skador som motiverat en utredning om de kolliderat.

Tillbudet inträffade när godståget växlats in på fel spår och efter det börjat backa, samtidigt som ett tjänstetåg, utan några resande ombord, körde i motsatt riktning efter att de fått klartecken att köra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.