Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: TT/Arkivbild

Två vargattacker mot fårbesättning i Sörmland

Uppdaterad
Publicerad

Två händelser där får blivit angripna av varg inträffade i Sörmland under förra veckan.

Det första angreppet inträffade den 6 augusti. Ett får attackerades då i en hage tillhörande en gård mellan Gnesta och Sparreholm.

När länsstyrelsen besökte den aktuella gården två dagar senare för att sätta upp skrämselanordningar kunde de konstatera att ytterligare två får hunnit bli dödade.

Extra stängsel

– Det handlar om en stor besättning med flera hagar där angreppen skett, berättar länsstyrelsens landsbygdsdirektör Johan Varenius, som inte närmare vill gå in på vilken gård det handlar om.

Länsstyrelsens personal har bland annat satt upp extra, tillfälliga stängsel kring hagarna för att försöka hindra fler angrepp.

I Sörmland finns två kända vargrevir, Ärla-reviret och Sjunda-reviret, men det är fortfarande för tidigt att säga om det är varg därifrån som angripit fåren.

Oklart vilken varg

– Det är ju inte helt osannolikt att det kan vara en annan varg som har rört sig i området, men vi vet inte vilken individ det är som gjort det här, säger Johan Varenius.

Någon vargspillning har inte hittats på platsen, men länsstyrelsen har tagit ett prov från vargens bett på ett av de dödade fåren i hopp om att säkra varg-dna. Provet har skickats iväg för analys.

Djurägaren kan ansöka om ersättning för de dödade fåren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.