Övergreppet ska ha skett på toaletten i en lägenhet på äldreboendet. Arkivbild. Foto: TT

Ung man misstänks för våldtäkt på äldreboende

Publicerad

En ung man är misstänkt för våldtäkt på ett äldreboende i västra Sörmland där han var anställd. Mannen har suttit häktad men är nu frisläppt i väntan på att de tekniska undersökningarna ska bli klara.

Det är en boende på hemmet som har uppgett för personal att en man begått ett sexuellt övergrepp mot henne i samband med att hon fick hjälp på toaletten i sin lägenhet.

Det framkommer i en lex Sarah-anmälan som kommunen gjort.

Slog larm till anhörig

Enligt anmälan ska mannen som jobbade på ålderdomshemmet under en natt i juni varit hårdhänt vid torkning och begått ett sexuellt övergrepp.

Den boende berättade vad som hände under natten för en anhörig och personal och uppsökte sedan sjukhus för läkarundersökning. En polisanmälan gjordes samma dag.

Mannen anhölls 17 juni och blev sedan häktad som på sannolika skäl misstänkt för våldäkt, enligt åklagare Karin Sverker.

Frisläppt under utredningen

På torsdagen släpptes mannen, som nekar till brott, på fri fot.

– Jag tycker inte att det är proportionerligt att han ska vara häktad med tanke på hur utredningsläget ser ut. Vi väntar på besked från tekniska undersökningar och det kan ta lång tid.  Alla tekniska undersökningar är gjorda, säger kammaråklagare Karin Sverker som leder utredningen.

Hur lång tid tar det innan ni får svar? 

– Nu skulle det ta upp till två månader trots att det är ett prioriterat mål. Det är lång tid att sitta häktad. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer