Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Ung Vänster demonstrerade mot SD i Eskilstuna

Uppdaterad
Publicerad

I dag besökte Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson Eskilstuna.

Under förmiddagen var Åkesson på Volvo CE och under eftermiddagen besökte han ett äldreboende. Besöken är en del av SD:s turné till kommuner som är S-styrda.

Inga protestaktioner på Volvo CE

De har inte här att göra, var beskedet från IF Metallklubben när Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson besökte Volvo CE:s fabrik i Eskilstuna på tisdagen.

Men det blev inga protestaktioner på arbetsplatsen, med drygt 2 000 anställda.

– Vi tycker inte att man ska ge SD mer uppmärksamhet än de förtjänar, säger Bo Karlsson Löfroth, klubbstyrelsen sekreterare till TT.

Klubbstyrelsen har dock lagt upp ett brev på sin hemsida där de uttrycker sig kritiskt både mot SD och Volvo CE:s beslut att låta partiet besöka arbetsplatsen. I brevet kallas SD både främlings- och fackföreningsfientligt.

”Sverigedemokraterna reser nu land och rike runt för att visa upp nya fina fårakläder där man inte ska se ulven bakom. För att framstå som ett parti som alla andra, försöker man förtränga sin bakgrund och sina järnrörsmanér från folks medvetande”, skriver klubben.

Åkesson nöjd med besöket

På torget utanför biblioteket i Eskilstuna sammanfattade Jimmie Åkesson sin dag. Han var nöjd med besöken men hade hoppats på att få träffa fler än ledningen.

– När man besöker en stor arbetsplats som Volvo hade det inte skadat om man fått träffa några som jobbar på golvet eller någon facklig representant, säger han till TT.

Uppemot ett femtiotal personer hade samlats på torget, några från Ung Vänster, några Sverigedemokrater och en del nyfikna.

  • SD-ledaren Jimmie Åkesson ska fram till april besöka över 60 arbetsplatser i 20 kommuner.
  • Besöken koncentreras till socialdemokratiskt styrda kommuner och kallas ”Jimmies (S)verigeturné”.
  • Bland besöksorterna finns bland andra Göteborg, Malmö, Sundsvall, Umeå, Nyköping, Örebro, Helsingborg, Uppsala och Norrköping.

Källa: Sverigedemokraterna (TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer