Ungdom på stödboende dog i överdos – kommunen självkritisk

Uppdaterad
Publicerad

En ung Eskilstunabo avled i en överdos efter att ha avvikit från ett stödboende. Nu har socialtjänsten anmält sin hantering av fallet som ett allvarligt missförhållande till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

Det var förra året som personen försvann från det kommunala stödboendet, och senare avled på sjukhus efter en överdos.

Kommunen anser nu att det var olämpligt med placering i ett stödboende, med tanke på tidigare händelser som ungdomen varit med om. Andra placeringsalternativ borde ha övervägts, slår socialtjänsten fast.

Brister i handläggningen

Utredningen av händelseförloppet pekar på brister i dokumentationen kring de bedömningar som gjordes av personens skyddsbehov.

Kommunen har efter händelsen satt fokus på kompetensutveckling kring hur personalen handlägger och dokumenterar fall, med särskild inriktning på lagen om vård av unga.

En lex Sarah-anmälan har gjorts till Inspektionen för vård- och omsorg, som nu ska granska kommunens utredning och hanteringen av fallet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer