Socialnämnden i Strängnäs kritiseras efter orosanmälningar om ett familjehem. Foto: Arkivbild

Ungdom utsattes för kränkningar – familjehem fick inget stöd

Uppdaterad
Publicerad

Ett familjehem i Strängnäs kommun, där en ungdom var placerad, bad om hjälp upprepade gånger efter anmälningar om kränkningar och fysiskt våld. Men familjehemmet fick inget stöd. Nu kritiseras socialnämnden av Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Enligt en anmälare hade ungdomen utsatts för kränkande kommentarer och lättare våld i familjehemmet. Efter flera telefonsamtal under hösten 2016 gjordes ett hembesök hos familjehemmet, men ett uppföljningsbesök ställdes sedan in av oklar anledning.

Bedömning saknades

Socialnämnden uppger att anmälningarna hanterats utan att man inlett en utredning.

IVO konstaterar att nämnden brustit då man inte gjort en bedömning om barnet behövt omedelbart skydd efter anmälningarna. Något stöd har heller inte getts till familjehemmet, trots att det efterfrågats.

Ska redoviska åtgärder

Senast i slutet av augusti ska nämnden redovisa för IVO vilka åtgärder man kommer att vidta för att se till att lämpligt stöd ges åt familjehem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.