Arkivbild Foto: TT

Ungdomar sköt fyrverkerier mot poliser i bostadsområde

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagskvällen sköt ungdomar raketer mot poliser i Årby i Eskilstuna. Under natten till fredagen ska det också ha skjutits mot en bensinmack på Söder.

– Det är nästintill omöjligt att jobba mot det här med de resurserna vi har, säger Eric Björkholm, vakthavande befäl.

Varje kväll under veckan har polisen tagit emot flera anmälningar om ungdomar som skjuter fyrverkerier mot folk och balkonger i Årby.

– Det är ungdomar som på något sätt har fått tag på fyrverkerier och helt omdömeslöst går runt och skjuter de här fyrverkerierna, säger Eric Björkholm, vakthavande befäl hos polisen.

raketskjutningar i Eskilstuna

”Vädja till föräldrar”

Polisen hinner inte åka ut varje gång det smäller i området, men när en patrull åkte ut på torsdagskvällen sköt ungdomar raketer mot dem.

– Det blir som en katt- och råttalek. De springer iväg när vi kommer, säger Eric Björkholm.

Men några ungdomar har identifierats, även om det fortfarande är oklart vad de har haft för roll i det hela. Än så länge ska ingen ha skadats allvarligt i samband med händelserna.

Sköts mot bensinmack

Enligt Eskilstuna-Kuriren sköts det också fyrverkerier mot en bensinmack på Vasavägen under natten till fredagen. Detta i samband med att polisen omhändertagit en person på platsen.

Märker en ökning

Det krävs tillstånd från polisen för att få skjuta fyrverkerier inom tätbebyggt område, förutom på vissa högtider.

När det närmar sig nyårafton brukar polisen se en ökning av antalet anmälningar där fyrverkerier är inblandade. Den senaste veckan har alltså Årby varit särskilt drabbat.

– Det är nästintill omöjligt att jobba mot det här med de resurserna vi har. Vi åker ut om det innebär fara för någon. Vi måste på något sätt vädja till föräldrar och de som är återförsäljare att de är restriktiva med fyrverkerier, säger Eric Björkholm.

Tider när det inte krävs tillstånd att skjuta fyrverkerier i Eskilstuna

  • Från klockan 17 på nyårsafton till klockan 01 på nyårsdagen
  • Från klockan 17 på påskafton till klockan 01 på påskdagen
  • Från klockan 17 på valborgsmässoafton till klockan 01 den 1 maj

Källa: Eskilstuna kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

raketskjutningar i Eskilstuna

Mer i ämnet